R E K L A M A

Region - Gospodarka i polityka - Kultura i rozrywka - Życie społeczne - Sport - Edukacja - Komunikaty ROL
  , imieniny: Anna, Grażyna, Mirosława strona główna/newsroom
 O artykule
Autor: NOWa gazeta biłgorajska - Ag
Data: 6.06.2002, 9:01
Zmiany: 6.06.2002, 9:01
Czytane: 2627x
Komentarzy: 0 [sprawdź]

Archiwum: 27   Archiwum>>
Co się dzieje na Forum?
Zapisz się!
Elektroniczy biuletyn ROL
co tydzień w twojej poczcie email.
Wędkowano lokalnie-Tarnogród
TARNOGRÓD Młodzi wędkarze dopisali

Aby tradycji corocznych zawodów wędkarskich organizowanych w Tarnogrodzie z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka stało się zadość, 2 czerwca, punktualnie o godzinie 8, miody, wędkarze zajęli stanowiska na zbiorniku nr I- Błonie i zarzucili wędki. W tym roku ze względu na nie najlepsza pogodę, do udziału w zawodach Zgłosiło się 94 zawodników, znacznie mniej niż w ubiegłym roku. Najmłodszy z nich miał zaledwie 4 lata.

Mali wędkarze z Tarnogrodu, zarówno zrzeszeni w Polskim Związku Wędkarskim, jak i ci nie posiadający karty wędkarskiej, nie wyobrażają sobie Dnia Dziecka bez zawodów wędkarskich. Są one tradycją, która już na stałe wpisała się w kalendarz imprez organizowanych przez Koło PZW w Tarnogrodzie. Od paru lat cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem zarówno dzieci, jak i młodzieży.
Podobnie było w tym roku. 2 czerwca chęć wzięcia udziału w zawodach wyraziło 94 wędkarzy, w tym 9 dziewcząt. Punktualnie o 8 miłośnicy moczenia kija zajęli stanowiska na zbiorniku wodnym nr l - Błonie i zarzucili wędki. Potów odbywał się zgodnie z regulaminem PZW. Po dwóch godzinach, komisja sędziowska, złożona z członków Zarządu Koła, wyłoniła zwycięzcę. Okazał się nim Andrzej Kasprzak, który złowił najwięcej, bo 1,47 kg. Tuż za nim z wynikiem 810 g. uplasował się Paweł Zając, a trzecie miejsce, za wynik 800 g., przypadło Sławomirowi Dudzie. Zwycięzcy otrzymali nagrody w postaci sprzętu wędkarskiego, komputerowego i sportowego.

Organizatorzy postanowili uhonorować też najmłodszego, bo 4-letniego uczestnika, Michała Grucę, który na zawody przyjechał razem z rodzicami. W upominku dostał on program komputerowy „Idę do szkoły". Nagrodę, zestaw do badmintona, otrzymała również Karina Kucharska, najmłodsza dziewczynka biorąca udział w zawodach. Każdy uczestnik otrzymał spławik. Dzięki sponsorom, wśród których znaleźli się: Urząd Miasta i Gminy, apteka Piotra Księżyckiego, sklep spożywczy Czesława Markiewicza, sklep komputerowy Przemysława Baszkiewicza oraz sklep spożywczy Ryszarda Pokrywki, wszyscy uczestnicy zostali poczęstowani lodami i napojami, mogli też upiec kiełbaskę na ognisku, które rozpalono po zakończeniu zawodów. W tym szczególnym dniu wszyscy, nawet ci nie zrzeszeni, przez cały dzień mogli wędkować na wodach zbiornika, który na co dzień dostępny jest jedynie dla posiadaczy kart wędkarskich.

Powiatowo
Tego samego dnia, na tym samym zbiorniku, z tej samej okazji, zawody wędkarskie na szczeblu powiatowym, zorganizowało Koło PZW Biłgoraj Miasto. Tradycyjnie, już od 7 lat, zawody te odbywają się w Biłgoraju, na zbiorniku Bojary i cieszą ogromnym zainteresowaniem uczestników.
W tym roku jednak, ze względu na remont akwenu, organizatorzy byli zmuszeni przeprowadzić je na wyjeździe. Wśród tych, którzy przyjechali do Tarnogrodu, znaleźli się nie zrzeszeni wędkarze - „Krasnale", którzy przygodę z wędką dopiero rozpoczynają oraz dzieci i młodzież do lat 16, którzy mogą już poszczycić się posiadaniem karty wędkarskiej. W sumie o miano najlepszego wędkarza zawodów, ubiegało się 29 amatorów wędkowania. Po dwugodzinnym połowie, komisja sędziowska, której przewodniczył sędzia główny Marian Szewc, wyłoniła zwycięzców. Wśród „Krasnali", których do udziału zgłosiło się 6, najlepszy wynik osiągnęła Izabela Bulińska, która złowiła ryby o łącznej wadze 450 g, druga w klasyfikacji była Inga Surma, której ryby ważyły 355 g, a trzeci Arek Postrzech, który przegrał z Ingą, jedynie 5 gramami. Mali wędkarze w nagrodę otrzymali zabawki, słodycze, a zwycięzcy również dyplomy. W kategorii wędkarzy nieco starszych, zwycięstwo wywalczył sobie Paweł Caruk, łowiąc 950 g ryb, drugie miejsce zajął Paweł Zabłotny, z wynikiem 855 g, a trzecie Wojciech Hurkała , którego połów ważył 750g.
Zdobywcy l i 3 miejsca reprezentowali Kolo PZW Józefów, natomiast wędkarz, który uplasował się na drugiej pozycji jest członkiem koła PZW Biłgoraj Miasto. W punktacji końcowej sklasyfikowano 17 zawodników, wszyscy otrzymali nagrody w postaci sprzętu wędkarskiego, a zwycięzcy również dyplomy. Dla wszystkich uczestników organizatorzy przygotowali również słodycze. Każdy mógł też dostać kalendarzyk wędkarski na 2002 rok. Nagrody i słodycze wędkarze zawdzięczają sponsorom, wśród których znaleźli się między innymi: Starostwo Powiatowe, Burmistrz Biłgoraja, Zarząd Okręgu Zamość PZW, biłgorajskie sklepy wędkarskie, Zakład Kamieniarski Sebastiana Surmy, Hurtownia Materiałów Elektrycznych Kazimierza Ordeckiego, oraz Hurtownia „Eldorado" i Ciastkarnia Czesława Baska .

Skomentuj ten artykuł
Drukuj ten artykuł
Informacje opublikowane przez INTERNAUTÓW nie podlegają cenzurze. Właściciele i redakcja Roztocze Online (www.roztocze.net) nie odpowiadają za treść zamieszczonych materiałów, tekstów i komentarzy! Jeżeli zawartość nie jest sygnowana "Roztocze.net" lub "Roztocze Online" to głowna treść tej strony jest kopią znalezioną w sieci internet.
Kopie stron internetowych zamieszczane w serwisie roztocze.net są dokonywane za zgodą autorów lub właścicieli, serwis roztocze.net nie jest w żaden sposób związany z autorami takich strony i nie odpowiada za ich treść.
Komentarze [do góry]